Lontong nasi sering di makan bersama kuah lodeh yang merupakan sayur-sayuran dan tauhu. Ada juga yang telah di pelbagaikan mengikut yang disukai. Usah lupa pada telur rebus, sambal tumis dan serunding dan bergedil. Dan masihku ingat semasa dulu tinggal di kampung, di mana ada seorang wak aji menjual lontong. Lontongnya sangat sedap, bertambah pula ada tempeh yang mana di goreng tipis dan rangup. Lalu di patah-patahkan dan di taburkan ke dalam lontong itu sendiri.
Ternyata, sehingga kini lontong begitu di gemari..bukan sahaja pada orang kita malah di kenali pelbagai bangsa. Kuah lodeh itu sendiri,jika di masak dengan sempurna..rasanya memang sedap.
Kini lontong boleh di nikmati di mana-mana. Tak perlu tunggu hari raya atau sebagainya. Nasi empit juga sesuai di makan bersama kuah lodeh sebagai pengganti lontong nasi.
Namun sesuatu yang tak dapat kita perolehi di luar ialah bila kita mampu memasaknya sendiri. Iaitu kelazatannya. Ternyata memasak sendiri kuah lodeh lebih enak dari kita menikmatinya di luar. Sayur-sayuran lebih segar dan menarik. Tak percaya? Cuba laa....tak perlu menunggu lama untuk menikmati sepinggan lontong yang segar dan enak...:-)
2 comments:
lazat yer lontong...mmm... kalu yatt kene taruk tampe byk2 uuhhss sedap
Allahamdulillah..sedap rasanya..lelagi jika tempeh di goreng garing...sedap bunyi krak kruknya...tetapi adakala masukkan tempeh ke dalam lodeh..itupun okay juga...
Post a Comment