CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Kenali Aku...

My photo
Jalan Saujana, Singapore
Seorang yang lebih selesa di kenali di belakang tabir.Minat pada sesuatu yang melambangkan keindahan.Seorang pemerhati akan sesuatu kreativiti.Mudah mengagumi sesuatu dari memuji...yang penting bila melakukan sesuatu ianya ikhlas dari hati....

Monday, December 28, 2009

Pan Grilled Salmon With Orange Sauce



Pan Grilled Salmon With Orange Sauce!
***********************************
Simply Healthy And Delicious!




PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Tuesday, December 8, 2009

Ayam Madu Lada Hitam


Namakan sahaja apa jenis masakan yang menggunakan Ayam, pastinya ia akan mendapat tempat yang begitu memikat selera. Sesekali menikmati ayam panggang begini memang cukup menyelerakan. Perap ayam ini untuk beberapa jam dengan menggunakan resipi pilihan anda. Pastinya ia menjadi. Bagi aku, bila masuk bab ayam ini sahaja, aku paling gemar panggang ayam lada hitam bermadu. Ianya amat sedap dan menepati selera keluargaku.
Apapun memang ayam juga menjadi pilihan hatiku!


PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Strawberry Chocolate!


Strawberry Chocolate!


PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Thursday, November 26, 2009

Enaknya Kek Marble




Kek Marble, hidangan manisan Aidil Adha. Halus dan lembab teksturnya. Di selang selikan dengan perisa coklat. Rasanya begitu memikat...menambat selera.


Selamat Hari Raya Aidil Adha.





PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Wednesday, November 25, 2009

Lambaian Aidil Adha





Tiada banyak perkara yang ingin di perkatakan. Hanya sekadar berkongsi gambar c/cakes ini. Selebihnya Simply D'Lite ingin mengucapkan "Salam Aidil Adha" bagi seluruh umat islam. Semoga dengan datangnya Aidil Adha ini....marilah sama-sama kita fahami erti 'Pengorbanan'.
Semoga segala 'pengorbanan' yang telah kita buat mendapat ganjaran tertinggi di sisi-Nya. Insya'Allah.



PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Thursday, November 12, 2009

Kuih Chang

Kuih Chang-

Sejenis makanan tradisi orang-orang tionghua terutama pada 'Chang Festival'.Aku amat menggemarinya. Dengan berbungkus daun buluh, di ikat rapi lalu di rebus selama 1 jam setengah.



Di sebalik bungkusan daun buluh itu, dalamnya merupakan inti pulut yang di buat pelbagai rasa. Tetapi yang ini, intinya merupakan ketulan daging dan sebiji buah berangan yang telah di kupas kulitnya.



Perhatikan, Kuih Chang ini boleh juga di buat dengan pelbagai rasa. Semasa membungkusnya anda perlu melakukannya dengan teliti, jika tidak pasti ianya akan terbuka. Dan lagi satu, saiznya yang agak besar,cukup mengenyangkan.



Jika di luar, anda perlu mendapatkan Kuih Chang yang halal. Tetapi jika anda punya keupayaan membuat, mengapa tidak melakukannya sendiri di rumah anda? Pasti sedap!! Cuba lah............:-)



PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Monday, November 9, 2009

Enaknya Nasi Ayam

Sebut sahaja nasi ayam, terbayang-bayang gambaran nasi ayam yang di jual di gerai mahupun yang di buat sendiri di rumah.

Kelazatan nasi ayam jika di masak dengan betul, aduhai ianya tidak cukup dengan sekali tambah. Cara masing-masing memasaknya juga tidak sama. Walau di beri sehelai kertas dari resipi yang sama, tentu sekali ianya tetap berbeza segi rasanya. Sebabnya, air tangan seseorang tak sama.

Namakan sahaja memasak...semua orang mampu memasak, namun berapa ramaikah di antara kita yang benar-benar punya kelebihan dalam memasak? Mungkin 40 orang yang boleh memasak, namun dalam 40 orang yang boleh memasak, hanya 10 orang yang benar-benar mampu memasak dengan baik. Anda setuju?

Tepuk dada tanya diri kita sendiri...:-)


Berbalik pada nasi ayam. Keluarga ku memilih nasi ayan hainanese. Setengahnya gemar pada ayam yang di goreng.Tidak mengapa, yang penting semua makan..:-) Namun aku amat berminat pada nasi ayam hainanese. Ayam yang di rebus, lalu di potong dan di siramkan dengan sos hitam. Cicahkan ayamnya dengan sambal halia. Aah...sedapnya begitu terasa. Hiriskan juga kepingan lobak merah. Usah lupa daun salad serta sedikit daun saderi.

Nasinya harus berbau harum. Ayamnya pula usah di rebus kosong semata. Sesuaikan dengan selera anda.




Potong kepingan ayam rebus ini dengan menggunakan pisau yg agak tajam. Agar kepingan ayam anda tidak hancur bila di potong.


Bila membuat sambalnya, macam-macam cara orang membuatnya. Tapi bagiku, rasa sambal yang di buat harus mempunyai rasa yg secukupnya. Bila rasanya cukup, anda tidak akan rasa muak dengan cicahan ayam rebus. Pastinya ia memikat selera.




Jangan lupa sos hitam ini bersama supnya. Sos hitam ini menambahkan rasa pada ayam itu. Gunakan bahan-bahan yang segar bila memasak nasi ayam ini. Anda pasti puas hati berbanding makan di luar. Kerana bila anda makan di rumah, anda sendiri yang masak...anda pasti lebih tahu untuk memasak yang terbaik buat keluarga anda. Ianya sungguh menyihatkan serta menjimatkan. Psst...yang penting..bila memasak harus dengan senyuman bukan rungutan.....Enjoy!





PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Sunday, November 1, 2009

Ku Kembali...

Salam Sejahtera.....
Sudah agak lama tidak mengemaskini blog ini. Seolah-olah sudah berabuk di tinggalkan untuk beberapa waktu. Kamera pun sudah agak lama tidak berfungsi. Entah, tidak tahu ke mana hilangnya 'mood' untuk membuat semua ini. 'Mood' hilang terus sebaik sahaja Aidilfitri bermula. Terlalu banyak perkara yang berlaku sebaik sahaja Aidilfitri menjelang dan sehingga akhirnya. Namun itu semua dugaan dari-Nya. Yang penting segalanya dapat di atasi dengan baik atas izin-Nya jua. Allahamdulillah....

Dan kini berbalik pada menu hidangan yang kita nikmati saban hari, untuk hari ini keluarga ku menikmati Mee Sup Daging. Sedap sungguh makan makanan bersup begini, bertambah lagi dengan sambal kicap yg cukup menyengat! Dengan kerangupan sayur mayurnya...sungguh menyegarkan hidangan ini. Bila segalanya terhidang, lensa kamera mula main,kan peranannya. Klik!............

Tak lengkap rasanya bila menikmati makanan yang pedas tanpa pencuci mulutnya. Agar-agar betik!
Menarik....sesuai bagi yang gemar menikmati keenakkan buah betik. Rasakan manis dan sejuknya..pasti ianya tidak akan cukup sekeping buat anda.
Lakukan apa sahaja buat keluarga anda dengan seluruh jiwa raga, senyuman serta kasih sayang...pastinya airtangan anda menghasilkan ikatan kemesraan di meja makan...:-)



PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Saturday, September 12, 2009

Kek Buah Kekacang

Sejenis kek buah kekacang versi bakar.
Kek jenis ini begitu padat dengan kepingan buah-buahan kering yang segar serta kekacang yang rangup.
Tekstur kek jenis ini agak lembut. Apa sahaja jenis kek buah versi bakar, perlulah di bakar dalam suhu yang agak rendah. Ini kerana ia tidak akan membuat kek buah anda kering dan berderai.
Kek buah biasanya mampu bertahan lama. Lebih lama anda menyimpannya lebih lembab tekstur kek jenis ini. Perhatikan cara menyimpannya juga perlu betul. Elakkan kek dari berkulat. Atau bau tengek. Inilah masaalah yang kerap berlaku tatkala kita ingin menjamu tetamu yang datang. Yang kasihan itu, bila tuan rumah sendiri tidak tahu bahawa kek atau biskut yang di buat mahupun di beli sudah berbau tengek ataupun berkulat!
Lalu pesananku, elakkan perkara ini terjadi, agar tidak menjadi bahan bualan tamu yang datang bertamu ke rumah kita.


PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be
kind.
Thank you N enjoyz!

Friday, September 11, 2009

Biskut Kurma Badam

Biskut Kurma Badam

Satu lagi jenis biskut yang menggunakan buah kurma. Kombinasi antara kurma dan badam begitu sesuai. Mempunyai kerangupannya sendiri.


Keharumannya tak usah di pertikaikan lagi. Biskut ini snagat lazat dan begitu mudah membuatnya. kami menggunakan mentega yang baik bagi menghasil biskut jenis ini.




Dan pastinya biskut seperti ini menyerikan lagi hidangan di Aidilfitri nanti.
Selamat Menjalani Ibadah Puasa.




PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Tuesday, September 8, 2009

Nilai Sekeping Tart Nenas



Namakan sahaja tart nenas, siapa yang tidak menggemarinya? Mempunyai pelbagai bentuk, rupa dan rasa.
Terpulang pada individu untuk membuat serta menilainya.



Segi bentuk yang ada pelbagai rupa, segi rasa pasti ianya tidak sama.
Dalam membuat kulit tart hingga ke inti nenasnya, kami menggunakan bahan yang bermutu tinggi.
Mahal bagi sesetengah di antara kita, namun tidak jadi apa bagi kami di sini.




Ini kerana kami amat mementingkan mutu rasa kuih tart itu sendiri.
Bukan mudah untuk menikmati sekeping tart nenas yang benar-benar lazat.
Aroma bau kuih tart ini sendiri begitu membangkit selera.



Tart nenas buatan kami mempunyai inti nenas yang halus, manis dan basah-basah. Ianya tidak kering seperti yang lazimnya kita dapati di merata tempat. Kami pastikan kulit tart ini sendiri gebu dan halus.Erti kata halus bukan bermakna kami menggunakan tepung jagung sebagai tambahan. Ianya halus dari segi kombinasi antara mentega dan tepung yg bermutu tinggi. Tanpa pewarna atau sebagainya, kuih tart buatan kami memang mendapat tempat di hati para pelanggan. Allahamdulillah....
Untuk anda bagaimana? Tart pilihan anda yang bagaimana?
Hanya dengan cara anda melakukannya sendiri iaitu mengadun adunan doh tart ini, memasak inti nenas itu sendiri serta mencepit kulit tart ini bak putaran roda..., dan tika itu anda akan tahu nilai sekeping kuih tart nenas ini.

Kerana, bagi aku...."menilai sesuatu rasa dengan wang dollar/ringgit, tidak akan pernah sama seperti anda menilainya dengan cara membuatnya melalui titik peluh sendiri."
Selamat Menjalani Ibadah Puasa.






PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Monday, September 7, 2009

Drizzle Chocolate Chip's




Drizzle Chocolate Chip's
Sejenis biskut yang kaya dengan rasa coklat, kekacang serta bijirin. Sangat sesuai bagi yang sememangnya meminati coklat chips. Tak pernah cukup dengan rasa sekeping. Anda pasti ingin menikmatinya berulangkali.
Tempahan untuk biskut ini yang begitu mencurah membuatkan aku bagai tidak cukup tangan dalam membuatnya. Namun, Allahamdulillah...segalanya berjalan dengan baik (:
Tidak mampu ingin menulis lebih lama, oleh kerana kesibukkan serta kesihatanku yang tidak mengizinkan.
Apapun buat anda pengunjung setia Simply D'Lite.
Selamat meneruskan ibadah puasa.




PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Friday, September 4, 2009

Coffee Choc D'Lite


Sejenis biskut yang lembut dan rapuh. Mempunyai rasa kombinasi antara kopi dan coklat. Kami celupkan sebahagian darinya dengan coklat yang bermutu tinggi,lalu kami taburkan manik-manik gula yang mempunyai pelbagai warna. Amat menarik. Pastinya memikat bagi si kecil.
Selamat Meneruskan Ibadah Puasa!


PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

 
Hakcipta Terpelihara Oleh Simply D'Lite™