CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Kenali Aku...

My photo
Jalan Saujana, Singapore
Seorang yang lebih selesa di kenali di belakang tabir.Minat pada sesuatu yang melambangkan keindahan.Seorang pemerhati akan sesuatu kreativiti.Mudah mengagumi sesuatu dari memuji...yang penting bila melakukan sesuatu ianya ikhlas dari hati....

Saturday, September 12, 2009

Kek Buah Kekacang

Sejenis kek buah kekacang versi bakar.
Kek jenis ini begitu padat dengan kepingan buah-buahan kering yang segar serta kekacang yang rangup.
Tekstur kek jenis ini agak lembut. Apa sahaja jenis kek buah versi bakar, perlulah di bakar dalam suhu yang agak rendah. Ini kerana ia tidak akan membuat kek buah anda kering dan berderai.
Kek buah biasanya mampu bertahan lama. Lebih lama anda menyimpannya lebih lembab tekstur kek jenis ini. Perhatikan cara menyimpannya juga perlu betul. Elakkan kek dari berkulat. Atau bau tengek. Inilah masaalah yang kerap berlaku tatkala kita ingin menjamu tetamu yang datang. Yang kasihan itu, bila tuan rumah sendiri tidak tahu bahawa kek atau biskut yang di buat mahupun di beli sudah berbau tengek ataupun berkulat!
Lalu pesananku, elakkan perkara ini terjadi, agar tidak menjadi bahan bualan tamu yang datang bertamu ke rumah kita.


PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be
kind.
Thank you N enjoyz!

Friday, September 11, 2009

Biskut Kurma Badam

Biskut Kurma Badam

Satu lagi jenis biskut yang menggunakan buah kurma. Kombinasi antara kurma dan badam begitu sesuai. Mempunyai kerangupannya sendiri.


Keharumannya tak usah di pertikaikan lagi. Biskut ini snagat lazat dan begitu mudah membuatnya. kami menggunakan mentega yang baik bagi menghasil biskut jenis ini.




Dan pastinya biskut seperti ini menyerikan lagi hidangan di Aidilfitri nanti.
Selamat Menjalani Ibadah Puasa.




PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Tuesday, September 8, 2009

Nilai Sekeping Tart Nenas



Namakan sahaja tart nenas, siapa yang tidak menggemarinya? Mempunyai pelbagai bentuk, rupa dan rasa.
Terpulang pada individu untuk membuat serta menilainya.



Segi bentuk yang ada pelbagai rupa, segi rasa pasti ianya tidak sama.
Dalam membuat kulit tart hingga ke inti nenasnya, kami menggunakan bahan yang bermutu tinggi.
Mahal bagi sesetengah di antara kita, namun tidak jadi apa bagi kami di sini.




Ini kerana kami amat mementingkan mutu rasa kuih tart itu sendiri.
Bukan mudah untuk menikmati sekeping tart nenas yang benar-benar lazat.
Aroma bau kuih tart ini sendiri begitu membangkit selera.



Tart nenas buatan kami mempunyai inti nenas yang halus, manis dan basah-basah. Ianya tidak kering seperti yang lazimnya kita dapati di merata tempat. Kami pastikan kulit tart ini sendiri gebu dan halus.Erti kata halus bukan bermakna kami menggunakan tepung jagung sebagai tambahan. Ianya halus dari segi kombinasi antara mentega dan tepung yg bermutu tinggi. Tanpa pewarna atau sebagainya, kuih tart buatan kami memang mendapat tempat di hati para pelanggan. Allahamdulillah....
Untuk anda bagaimana? Tart pilihan anda yang bagaimana?
Hanya dengan cara anda melakukannya sendiri iaitu mengadun adunan doh tart ini, memasak inti nenas itu sendiri serta mencepit kulit tart ini bak putaran roda..., dan tika itu anda akan tahu nilai sekeping kuih tart nenas ini.

Kerana, bagi aku...."menilai sesuatu rasa dengan wang dollar/ringgit, tidak akan pernah sama seperti anda menilainya dengan cara membuatnya melalui titik peluh sendiri."
Selamat Menjalani Ibadah Puasa.






PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Monday, September 7, 2009

Drizzle Chocolate Chip's




Drizzle Chocolate Chip's
Sejenis biskut yang kaya dengan rasa coklat, kekacang serta bijirin. Sangat sesuai bagi yang sememangnya meminati coklat chips. Tak pernah cukup dengan rasa sekeping. Anda pasti ingin menikmatinya berulangkali.
Tempahan untuk biskut ini yang begitu mencurah membuatkan aku bagai tidak cukup tangan dalam membuatnya. Namun, Allahamdulillah...segalanya berjalan dengan baik (:
Tidak mampu ingin menulis lebih lama, oleh kerana kesibukkan serta kesihatanku yang tidak mengizinkan.
Apapun buat anda pengunjung setia Simply D'Lite.
Selamat meneruskan ibadah puasa.




PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Friday, September 4, 2009

Coffee Choc D'Lite


Sejenis biskut yang lembut dan rapuh. Mempunyai rasa kombinasi antara kopi dan coklat. Kami celupkan sebahagian darinya dengan coklat yang bermutu tinggi,lalu kami taburkan manik-manik gula yang mempunyai pelbagai warna. Amat menarik. Pastinya memikat bagi si kecil.
Selamat Meneruskan Ibadah Puasa!


PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

Suji Gajus


Suji Gajus
First batch kuih yang di order oleh pelanggan. Diam tak diam sudah hari yang ke-14 kita berpuasa....Allahamdulillah..moga segalanya berjalan dengan baik. Dan waktu begini, dapurku memang sibuk dalam memenuhi tempahan para pelanggan.Dan kuih suji gajus ini merupakan keluaran yang pertama dari dapur Simply D'Lite.
Sekarang ini pelbagai macam jenis biskut dan kuih raya yang boleh kelihatan di sana sini. Pelbagai rupa dan warna serta rasa. Namun aku lebih gemar pada kuih raya melayu asli..seperti tart,makmur mahupun suji berbanding dengan biskut miskut yang ada sekarang ini. Dam kuih jenis ini juga yang merupakan tempahan yang mesti ada bagi pelanggan.
Suji gajus, sejenis kuih yang rangup dengan rasa kekacang gajus. Seperti yang lalu, aku letakkan suji gajus ini di dalam mangkuk kertas yang kecil, agar ia kelihatan lebih kemas dan mudah bagi tetamu untuk mengambilnya. Ku tabur dengan kekacang gajus dan sedikit gula di atasnya. Amat menarik sekali.
Apapun yang anda lakukan....ianya terpulang pada kreativiti anda masing-masing.
Selamat meneruskan ibadah puasa.










PLEASE don't copy, save, use, distribute my photos without permission.
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!

 
Hakcipta Terpelihara Oleh Simply D'Lite™