Lalu setiap proses awal membuatnya seringkali bertemu kegagalan. Namun, putus asa bukan amalanku. Buat dan terus buat...akan menghasilkan pastri yang benar-benar enak di makan. Bukan sahaja boleh di olah pelbagai rupa malah begitu juga dengan rasa. Lalu untuk itu, ku kongsi bersama di sini Curry Puff D'Lite. Khusus buat anda..:-) Jemput, Yuk!:-)
Monday, April 27, 2009
Curry Puff Pastry
Lalu setiap proses awal membuatnya seringkali bertemu kegagalan. Namun, putus asa bukan amalanku. Buat dan terus buat...akan menghasilkan pastri yang benar-benar enak di makan. Bukan sahaja boleh di olah pelbagai rupa malah begitu juga dengan rasa. Lalu untuk itu, ku kongsi bersama di sini Curry Puff D'Lite. Khusus buat anda..:-) Jemput, Yuk!:-)
Posted by Simply D'Lite at 8:16 PM
Labels: Dunia Pastri
Sunday, April 26, 2009
Chapati Ayam Masala
Inilah hidangan di rumahku pada hari ini. Sebagai pengganti nasi, chapati sangat enak di makan tatkala panas-panas. Di makan dengan ayam masala. Isikan dalam kepingan chapati lalu gulung rapi atau lipat dengan cermat. Kemudian terus ngap! Ayam masala ini tidak mempunya lelemak santan, Ianya sangat berkhasiat dan sesuai di makan bersama chapati. Tak percaya? Cuba laa...dengan izin-Nya gerenti enakk..:-)
That's not nice. After all, Allah sees everything, even in the darkest night. Please be kind.
Thank you N enjoyz!
Posted by Simply D'Lite at 9:27 PM
Labels: Masak Apa?
Tuesday, April 21, 2009
Enaknya Epok-Epok
Di luar sana ada yang membuat kulit epok-epok itu sendiri begitu tebal. Ada yang gemar guna minyak sapi, mentega atau sebagainya.
Terserah masing-masing, tiada had dalam menentukan kesedapan kulit dan inti epok-epok itu sendiri.
Namun, jika di tanya pada seleraku.., aku seorang yang gemar makan epok-epok yang jenis kulitnya tipis serta rangup...dan isinya padat!
Dan pada hari ini, aku membuatnya sendiri setelah sekian lama tidak membuatnya. Allahamdulillah...sedapnyaaa tidak terkira. Sesuai dengan selera aku.
Berkali goreng..berkali itu juga kena ngap! Letak sahaja hilang.Bukan memuji buatan sendiri, tetapi harus ku akui...jika ingin makan enak...harus rajin ke dapur untuk melakukannya sendiri.
So hari ini...aku jamu epok-epok kentang. Makan masa hangat-hangat...wallaaa...sedap! Kulitnya tipis dan rangup...bila di simpan hingga ke petang kulitnya masih 'maintain' cantik aje.
Anda takkan dapat di mana-mana kedai...ianya hanya boleh di dapati di dapur kecil Simply D'Lite!Tak percaya? Cubalah datang bawa piring anda..hehe..
Posted by Simply D'Lite at 8:41 PM 0 comments
Labels: Kuih Melayu Pilihan
Friday, April 17, 2009
Ban Serunding Daging
Posted by Simply D'Lite at 4:04 PM 0 comments
Labels: Dunia Roti
Tuesday, April 14, 2009
Kari Udang Ala Madras
*************************
Posted by Simply D'Lite at 8:14 PM 0 comments
Labels: Masak Apa?
Monday, April 13, 2009
Roti Pita
Posted by Simply D'Lite at 9:46 PM 0 comments
Labels: Dunia Roti
Tuesday, April 7, 2009
Bubur Kacang Sagu
Posted by Simply D'Lite at 9:56 PM 0 comments
Labels: Manisan
Monday, April 6, 2009
Ekonomi Bi Hun Goreng
Posted by Simply D'Lite at 5:23 PM 0 comments
Labels: Masak Apa?
Sunday, April 5, 2009
Mango Black Sesame Cake
Sudah beberapa bulan ku tinggalkan dunia kek...kali terakhir adalah pada awal bulan februari. Itu yang terakhir. Selepas itu ketuhar di dapur kecilku ikut turut istirehat..:-) Tidak tahu mengapa...selera bukan ke arah itu. Bertambah pula perlu juga menjaga kesihatan diri dari kadar kandungan gula yang adakalanya kita nikmati telah melebihi yang seharusnya.
Sesuai bagi yang menggemarinya. Sesuai juga bagi hidangan minum petang untuk keluarga serta tetamu.
Posted by Simply D'Lite at 9:54 PM 0 comments
Labels: Festival Cakes
Thursday, April 2, 2009
Acar Buah Manis
Sesuai dengan selera yang gemar akan acar buah ini. Sedap di makan bersama Nasi briyani mahu pun nasi biasa.
Posted by Simply D'Lite at 3:27 PM 0 comments
Labels: Masak Apa?